Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Βιβλιοπωλείο "Σελεφαΐς":Για αναγνώστες με μεράκι

"Το βιβλιοπωλείο Σελεφαΐς ξεκίνησε την πορεία του τον Οκτώβριο του 1996, σε ένα κατάστημα 27 τ.μ. στην οδό Σταματίου Πρωίου 50, στην Ερμούπολη, με σχεδόν μηδαμινό κεφάλαιο, αλλά πολλή όρεξη και μεράκι. Η στήριξη των φίλων του βιβλίου, ήταν καθοριστική για τη συνέχεια αυτής της απόπειρας. Παρ’ όλα αυτά, χρειάστηκε αρκετός αγώνας και θέληση για τη συνέχιση του εγχειρήματος, μέχρι να καταφέρει να εδραιωθεί. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι ακόμη χρησιμοποιώ εκείνες τις πρώτες βιβλιοθήκες που είχα φτιάξει μόνος μου, ώστε να μειώσω τα αρχικά έξοδα για τη δημιουργία του βιβλιοπωλείου. Εννέα χρόνια αργότερα, τον Ιούλιο του 2005, το Σελεφαΐς μεταφέρθηκε στον σημερινό του χώρο, σε ένα κατάστημα 60 τ.μ. στην οδό Σταματίου Πρωίου 43.

Καταλαβαίνετε,λοιπόν, ότι ουσιαστικά επρόκειτο για μια ουτοπική απόπειρα, στην οποία οφείλεται και ο διακριτικός τίτλος του βιβλιοπωλείου. Γιατί Σελεφαΐς, είναι το όνομα μιας ουτοπικής πολιτείας από τον κόσμο των ονείρων, την οποία αναζητούσε και τελικά βρήκε ο ήρωας του ομώνυμου διηγήματος του Αμερικανού συγγραφέα Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ, το οποίο λάτρεψα από την πρώτη φορά που το διάβασα.

Η δημιουργία του βιβλιοπωλείου ήταν όνειρο ζωής. Ωστόσο δεν θέλησα να κάνω συμβιβασμούς για την υλοποίησή του. Άλλωστε, συμβιβασμούς κάνουμε κάθε μέρα, ας μην κάνουμε και στα όνειρά μας… Έτσι, από την πρώτη στιγμή αποφάσισα, το Σελεφαΐς να είναι πραγματικό βιβλιοπωλείο κι όχι ένα κατάστημα γενικού εμπορίου με κάποια βιβλία. Αυτή η τακτική με στενοχωρεί, γιατί έτσι ο πολύς κόσμος έχει συνηθίσει να αποκαλεί βιβλιοπωλεία ακόμη και καταστήματα στα οποία τα βιβλία δεν αποτελούν ούτε το 5% του συνόλου των εμπορευμάτων τους. Βέβαια, η δημιουργία και η συνέχιση της λειτουργίας ενός αμιγούς βιβλιοπωλείου, χωρίς τα είδη που θα λειτουργήσουν ως «κράχτης» για να μπει κάποιος πελάτης στο κατάστημα είναι αρκετά δύσκολη. Γι΄ αυτό άλλωστε είναι και ενδιαφέρουσα, αφού σε διατηρεί σε εγρήγορση, ώστε να παρακολουθείς όσα συμβαίνουν στο χώρο των εκδόσεων και να μην μένεις πίσω.

Το Σελεφαΐς εμπλουτίζεται καθημερινά με νέες εκδόσεις, για την ύπαρξη των οποίων η ενημέρωση γίνεται από τους υπεύθυνους πωλήσεων των εκδοτικών οίκων, αλλά κυρίως με συνεχή χρήση του internet, το οποίο με έχει βοηθήσει σε αφάνταστο βαθμό να ενημερώνομαι αλλά και να εντοπίζω βιβλία που μου ζητούν πελάτες, χωρίς να μου δίνουν επαρκή στοιχεία γι’ αυτά.

Το ότι οι νέοι άνθρωποι δεν διαβάζουν είναι μύθος. Οι πελάτες του Σελεφαΐς είναι κάθε ηλικίας. Αυτό που ισχύει στην πραγματικότητα είναι ότι ο πολύς κόσμος δεν διαβάζει, κι όχι μόνο οι νέοι. Όσοι διαβάζουν είναι σχετικά σταθεροί αναγνώστες ανεξαρτήτου ηλικίας.

Οι πελάτες πολύ συχνά μου ζητούν να τους προτείνω βιβλία, πράγμα το οποίο κάνω με μεγάλη ευχαρίστηση. Το καλό με την επαρχεία είναι πως, λίγο πολύ, αποκτάς κάποια ιδιαίτερη σχέση με τους πελάτες, έτσι ώστε να ξέρεις τι ακριβώς θέλουν να διαβάσουν, αλλά και πότε πρέπει να τους δώσεις κάποιο νέο ερέθισμα. Έχω φτάσει σε σημείο, παραγγέλνοντας κάποιο νέο βιβλίο «ιδιαίτερου» ενδιαφέροντος, να ξέρω σχεδόν με βεβαιότητα, τους πιθανούς αγοραστές του….

Όσον αφορά την προσωπική μου σχέση με τα βιβλία, μπορώ μόνο να τη χαρακτηρίσω ως σχέση ζωής. Αν και σταθερός αναγνώστης έγινα ουσιαστικά μετά τα 13, από τότε διαβάζω ακατάπαυστα. Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς τα βιβλία. Ούτε μια μέρα. Το μόνο που με στενοχωρεί σχετικά με αυτό το θέμα, είναι τα βιβλία που θέλω, αλλά δυστυχώς δεν θα προλάβω να διαβάσω στη διάρκειά της… "
ΝΙΚΟΣ ΚΑΝΑΚΑΡΗΣ
-Ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου Σελεφαΐς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου