Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Uberto Eco: Ο Διαφωτισμός δεν έδιωξε όλα τα σκοτάδια

"Ο επιστήμονας Εντουάρντο Μποτσινέλι έδωσε πρόσφατα μια σειρά διαλέξεων στο πανεπιστήμιο της μπολόνια σχετικά με την προέλευση και την πορεία της θεωρίας για την εξέλιξη των ειδών. εκείνο που με εξέπληξε περισσότερο δεν ήταν τόσο οι αδιαμφισβήτητες αποδείξεις. Ήταν το γεγονός ότι όχι μόνον οι πολέμιοι, αλλά και πολλοί υποστηρικτές της θεωρίας έχουν τόσο αφελείς, συγκεχυμένες ιδέες περί της εξέλιξης.


Μία από αυτές είναι η πεποίθηση ορισμένων οπαδών του Δαρβίνου ότι ο άνθρωπος κατάγεται από τον πίθηκο. (Αν μη τι άλλο, βλέποντας ορισμένα ρατσιστικά επεισόδια της εποχής μας, μπαίνει κανείς στον πειρασμό να σχολιάσει με τον τρόπο που απάντησε ο Αλέξανδρος Δουμάς σε έναν ανόητο, οποίος χλεύαζε τη μεικτή φυλετική καταγωγή του μυθιστοριογράφου: "Ο πατέρας μου ήταν μιγάς, ο παππούς μου νέγρος και ο προπάππος μου πίθηκος. βλέπετε, κύριε, η δική μου οικογένεια ξεκινάει εκεί όπου καταλήγει η δική σας" του είπε..."

Το τελευταίο βιβλίο του Uberto Eco τιτλοφορείται "Ιστορία της Ασχήμιας".
Πολλά βιβλία του συγγραφέα έχουν γίνει μπεστ σέλερ, μεταξύ των οποίων το "Μπαουντολίνο", "Το όνομα του ρόδου" και "Το εκκρεμές του Φουκό".


(Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Uberto Eco, όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου