Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Ανα-γνώστες...Aνα-γνώσεις...Aνα-γνώσματα

«Φύγαμε όλη η οικογένεια, ένα καραβάνι δεκαεφτά ατόμων. Μπήκαμε σε ένα γκαζοζέν, ξαπλώσαμε κάτω, μας σκέπασαν με έναν τρύπιο μουσαμά, από πάνω μας ήταν σφαχτάρια... Ετσι περάσαμε τον Αξιό. Ηταν μια επιχείρηση. Τον αντάρτη που μας πέρασε Βασίλη τον έλεγαν, του βγάζω το καπέλο...».

Χάρη στο ΕΑΜ, η Μαίντη Κοέν κατάφερε να γλιτώσει από το γκέτο της Θεσσαλονίκης το 1943, κατέφυγε χωρίς δεκάρα σε έναν θείο της στην Αθήνα και το 1945, σε ηλικία δεκαεπτά χρονών, άρρωστη και καταταλαιπωρημένη, κρύφτηκε στο αμπάρι ενός πλοίου και έφτασε στην Παλαιστίνη. Εκεί έμαθε «τι σημαίνει να αγωνίζεσαι για τη ζωή σου» ζώντας δυο χρόνια σε κιμπούτς σαν μετανάστρια να πλένει και να μπαλώνει ρούχα.
Το 1948 παντρεύτηκε στο Τελ Αβίβ τον Μαρσέλ Σολομών, έναν Εβραίο από την Καβάλα που έγινε ο πρώτος τραυματίας στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948-49, εκείνον τον οποίο οι Αραβες ονόμασαν «καταστροφή» και οι Ισραηλινοί, «πόλεμο της ανεξαρτησίας». Η ιστορία της Μαίντη Κοέν είναι ένα αντιπροσωπευτικό επεισόδιο από την άγνωστη μεταπολεμική Οδύσσεια των Ελλήνων Εβραίων, που κορυφώθηκε το 1945-1948 λίγο πριν από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Εκείνο το διάστημα και ενώ η Ελλάδα βυθιζόταν στη δίνη του Εμφυλίου, περίπου 5.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας, της Κέρκυρας, των Σερρών, των Ιωαννίνων κ.ά. που γλίτωσαν από τη ναζιστική θηριωδία, κατάφεραν έπειτα από απίστευτες περιπέτειες να μεταναστεύσουν κρυφά στην Παλαιστίνη, σε μια εποχή όπου η βρετανική αποικιοκρατική κυβέρνηση έδινε άδειες με το σταγονόμετρο.

Το όνειρό τους ήταν να φύγουν από τους τόπους του ολέθρου και να πιάσουν τη ζωή τους από την αρχή. Οι περισσότεροι τα κατάφεραν αλλάζοντας ριζικά τον κοινωνικό προσανατολισμό τους και συνειδητά ή ασυνείδητα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της σύγχρονης εβραϊκής ιστορίας. Διότι η μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων τσακισμένων Εβραίων από ολόκληρη την Ευρώπη εκείνη την περίοδο, άρχισε μεν αυθόρμητα, αλλά γρήγορα πήρε τη μορφή οργανωμένου κινήματος που αποτέλεσε το αποκορύφωμα της σιωνιστικής πολιτικής στον αγώνα της για τη δημιουργία ενός κράτους του Ισραήλ…
(ΤΑ ΝΕΑ/ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΟ/ΙΣΤΟΡΙΑ)
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της Μικέλας Χαρτουλάρη ΕΔΩ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου