Οι δραματικές εξελίξεις της οικονομικής κρίσης «πάγωσαν» και τη φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, που έκλεισε Κυριακή βράδυ τις πύλες της στο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ, ενώ πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον της Έκθεσης, με πρώτους τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), συγγραφέα Τάκη Θεοδωρόπουλο, και τη διευθύντριά του, Κατρίν Βελισσάρη.
Φέτος, ο προϋπολογισμός της Έκθεσης μειώθηκε από 1.000.000 ευρώ σε 700.000, ενώ εκφράζονται ερωτηματικά αν το ποσό αυτό θα διατεθεί και του χρόνου για μία 8η Έκθεση. Αυτό που λεγόταν παρασκηνιακά ήταν ότι η φετινή Έκθεση έγινε μόνο και μόνο γιατί τιμώμενη χώρα ήταν μία χώρα-κολοσσός, όπως η Κίνα, και είχαν αναληφθεί υποχρεώσεις.
Ερωτηματικά υπάρχουν και για τη διατήρηση του διεθνούς χαρακτήρα της Έκθεσης, αφού, όπως είπε η κ. Βελισσάρη, απαιτεί έναν προϋπολογισμό προβολής που δεν θα υπάρχει πια.Όμως, ο σπουδαίος αυτός θεσμός δείχνει να μη στηρίζεται στον βαθμό που απαιτείται και από τους Θεσσαλονικείς.Παρά το γεγονός ότι το τριήμερο υπήρξαν δεκάδες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή πολλών γνωστών ονομάτων, η προσέλευση του κόσμου την Παρασκευή και το Σάββατο ήταν μάλλον απογοητευτική, ενώ μόνο χτες πλημμύρισε τους χώρους της.
Δεν έλειψαν και οι αιχμές για τη συντηρητική εικόνα που έχει διαμορφωθεί στη Θεσσαλονίκη με ευθύνη και των τοπικών της αρχόντων. Στην εκδήλωση-αφιέρωμα για τον Γιώργο Ιωάννου, ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης αναφέρθηκε ονομαστικά στους Β. Παπαγεωργόπουλο, Π. Ψωμιάδη και μητροπολίτη Άνθιμο, λέγοντας ότι αυτό το συντηρητικό κλίμα ήταν που έδιωξε τον Γιώργο Ιωάννου από την πόλη, αλλά και άλλους, ενώ έκανε έκκληση για κινητοποίηση και του πνευματικού κόσμου προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση.
Ο Απόστολος Λυκεσάς επίσης είπε ότι το «σώπα, άκου, μη μιλάς» επικρατεί συχνά στη Θεσσαλονίκη και αυτό αφορά και τους διανοούμενους στην πόλη.
Πάντως το περίπτερο της τιμώμενης χώρας, της Κίνας, παρά την άφιξη μιας αποστολής από εκατοντάδες άτομα, δεν προκάλεσε και το ανάλογο ενδιαφέρον. Η γλώσσα αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με θέματα ελευθεριών και δικαιωμάτων στην Κίνα έκαναν πολλούς συγγραφείς και συμμετέχοντες να είναι αρκετά επιφυλακτικοί μέχρι αμήχανοι...
(ΕΘΝΟΣ-ΤΕΧΝΕΣ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου