Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Ισμαήλ Κανταρέ: Ακύρωσε διάλεξη λόγω ρατσιστικών συνθημάτων

Ακύρωσε τη διάλεξή του στο πλαίσιο του προγράμματος Μegaron Ρlus ο αλβανός συγγραφέας Ισμαήλ Κανταρέ, επικαλούμενος τα πρόσφατα γεγονότα στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, όταν βατραχάνθρωποι των ειδικών δυνάμεων (ΜΥΑ) φώναζαν ρατσιστικά συνθήματα κατά των Αλβανών στο κέντρο της Αθήνας. Ο Ισμαήλ Κανταρέ επρόκειτο να μιλήσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη Δευτέρα. Στην επιστολή του, δηλώνει:

«Λόγω των πολύ δυσάρεστων πρόσφατων γεγονότων που έλαβαν χώρα στην Αθήνα και χαρακτηρίστηκαν από ρατσισμό κατά των Αλβανών, αποφάσισα να ματαιώσω την επίσκεψή μου στη χώρα σας. Γνωρίζετε καλά τον θαυμασμό που τρέφω για την ελληνική λογοτεχνία και τον ελληνικό πολιτισμό, αλλά εκτιμώ ότι μέσα σ΄ ένα τέτοιο κλίμα, που στερείται κάθε ίχνος πολιτισμού, η επίσκεψή μου θα ήταν άκαιρη...».

Από την πλευρά του το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών δηλώνει ότι «λυπάται πραγματικά για την απόφαση αυτή του Ισμαήλ Κανταρέ που είναι συνέπεια ενός ιδιαίτερα δυσάρεστου περιστατικού που καταδικάστηκε από την ελληνική κοινή γνώμη». «Οι υπεύθυνοι του Μεγάρου», προστίθεται, «ακριβώς επειδή θεωρούν ότι η ουσιαστική απάντηση στις ακραίες συμπεριφορές είναι η ανάδειξη του δημιουργικού διαλόγου, κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια να μεταπείσουν τον βραβευμένο συγγραφέα να έλθει στην Αθήνα και ελπίζουν ότι στο μέλλον θα δοθεί ξανά ευκαιρία στους πολυπληθείς φίλους του Ισμαήλ Κανταρέ να τον συναντήσουν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Μegaron Ρlus».

Υπενθυμίζεται ότι για τα συνθήματα αυτά, τα οποία σύσσωμος ο Τύπος χαρακτήρισε «ανατριχιαστικά», ακολούθησε άμεση αντίδραση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που έθεσε σε διαθεσιμότητα τον επικεφαλής του ουλαμού και διέταξε Ενορκη Διοικητική Εξέταση.
(ΤΑ ΝΕΑ/ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ)

(Έτσι είναι! Οι ανεγκέφαλοι δεν έχουν ούτε "χρώμα" ούτε θρησκεία ούτε εθνικότητα... Είναι απλώς ανεγκέφαλοι! Αν κι αυτό μάλλον  ...έπαινος θα πρέπει να είναι γι΄αυτούς, παρά ψόγος!)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου