Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Ανα-γνώστες...Aνα-γνώσεις...Aνα-γνώσματα

"...Όταν ένα πρωί ο Γκρέκορ Σάμσα ξύπνησε από ταραγμένο ύπνο, βρέθηκε στο κρεβάτι του μεταμορφωμένος σε τεράστιο έντομο..."
Ένα από τα πιο σημαντικά διηγήματα του 20ού αιώνα. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως τεράστιος ζωντανός εφιάλτης που κρύβει όλη την ένταση και το μεγαλείο της φαντασίας του Τσέχου συγγραφέα.

Ο πυρήνας του μύθου είναι η μεταμόρφωση ενός συνηθισμένου ανθρώπου, του Γκρέκορ Σάμσα, σε έντομο. Νέσα από τα μάτια του ήρωα-εντόμου, ο Κάφκα στήνει μια καθαρά ρεαλιστική ιστορία, ένα ψυχολογικό πείραμα, που υπογραμμίζεται από πλήθος εύστοχων λεπτομερειών στην περιγραφή προσώπων και πραγμάτων. Μέσα από τη σκληρότητα των σχέσεων, οι οποίες παρουσιάζονται ως αγάπη, η "Μεταμόρφωση" είναι ένα κατηγορητήριο της αστικής οικογένειας και όχι μόνο ξετυλίγει τις αγωνίες, τις ενοχές και την αλλοτρίωση του σύγχρονου ανθρώπου, αλλά φτάνει και να "μεταμορφώνει" αυτή την άχαρη και ανούσια ύπαρξη σε ύλη, σε σωματική υπόσταση.
Την εξαιρετική μετάφραση της Χρυσάνθης Μιχαλοπούλου, η πραγματικά έξοχη εικονογράφηση του σπουδαίου Αργεντινού καλλιτέχνη Luis Scafari ζωντανεύει αξιοθαύμαστα την ατμόσφαιρα και τους χαρακτήρες της νουβέλας, παρασύροντας τον αναγνώστη σε μια αξέχαστη περιπέτεια.

(Περιοδικό INDEX)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου