Ο Γάλλος συγγραφέας Ντενί Γκετζ, διάσημος από το παγκόσμιο αλλά και ελληνικό μπεστ σέλερ του «Το θεώρημα του Παπαγάλου» (εκδ. «Πόλις» και πρόσφατα από τον «Κέδρο» σε μετάφραση Τεύκρου Μιχαηλίδη), στο οποίο η λογοτεχνία συνάντησε με συναρπαστικό τρόπο τα μαθηματικά, πέθανε απρόσμενα το περασμένο Σάββατο σε ηλικία 69 ετών.
Πολύ αγαπητός στην Ελλάδα, όπου κυκλοφορούν πολλά βιβλία του, ο Ντενί Γκετζ μάς είχε επισκεφθεί αρκετές φορές Υπήρξε χαρισματική προσωπικότητα. Εκτός από συγγραφέας ήταν διακεκριμένος μαθηματικός, καθηγητής Ιστορίας και Επιστημολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris VIII και σεναριογράφος. Ιδιαιτέρως αγαπητός στην Ελλάδα, την είχε επισκεφθεί το 2005 για να παρουσιάσει το δέκατο τέταρτο βιβλίο του, «Τα αστέρια της Βερενίκης» («Ψυχογιός») και το 2008 για να μιλήσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για τη "σχέση Επιστήμης και Λογοτεχνίας".
Ανάμεσα στα βιβλία του που κυκλοφορούν στη γλώσσα μας είναι και τα μυθιστορήματα «Μηδέν», «Επαυλη των ανδρών» («Ψυχογιός»), καθώς και τα «Μέτρο του Κόσμου», «Επιχείρηση Μεσημβρία», «La Bella» (εκδ. «Τραυλός»).
Ο Ντενί Γκετζ γεννήθηκε το 1940 στο Σετίφ της Αλγερίας. Τα παιδικά του χρόνια και η εφηβεία του, όπως έλεγε, στιγματίστηκαν από τον φόβο, τις βιαιότητες που προκλήθηκαν από τις διαμάχες ανάμεσα στη χριστιανική, τη μουσουλμανική και την εβραϊκή κοινότητα, και από τον πόλεμο της ανεξαρτησίας. Το 1957 πήγε για σπουδές στο Παρίσι. Εκεί τον βρήκε ο Μάης του '68, στις εξεγέρσεις του οποίου πρωτοστάτησε. Στο ερώτημα ποιες ήταν οι πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής του, απαντούσε χωρίς δισταγμό: «Οι ημέρες του Μάη του '68». Η πολυπραγμοσύνη του και το ενδιαφέρον του για τις τέχνες ενεργοποιήθηκε από πολύ νεαρή ηλικία ώστε να ξεφύγει από την τραγική καθημερινότητα και να βρει κάτι που να έχει νόημα και ορίζοντα ζωής.
Το διασημότερο από τα βιβλία του, «Το θεώρημα του Παπαγάλου», ενθουσίασε χιλιάδες αναγνώστες και κριτικούς με την εμφάνισή του στα βιβλιοπωλεία το 1998. Αντιμετωπίστηκε ως το απολαυστικό έργο ενός μαθηματικού με λογοτεχνικές αρετές. Ο Ντενί Γκετζ κατάφερε να δημιουργήσει, μέσα από τη ζωή μιας παρέας που ζει στην οδό Ραβινιάν στους πρόποδες της Μονμάρτρης, μια γοητευτική περιπλάνηση στα μυστικά της επιστήμης των μαθηματικών και να μυήσει με ελκυστικό τρόπο τους αναγνώστες στη σκέψη του Ευκλείδη, του Φερμά, του Γκόλντμπαχ και άλλων κορυφαίων μαθηματικών. Το βιβλίο εκτίναξε τη δημοτικότητα του Γκετζ στα ύψη. Εκτοτε τα βιβλία του μεταφράστηκαν σε περισσότερες από 21 γλώσσες, με την Ελλάδα και την Ιταλία να πρωτοπορούν.
Για τη σχέση λογοτεχνίας και επιστήμης στο έργο του έλεγε σε μια από τις αθηναϊκές του επισκέψεις: «Με την αλήθεια της επιστήμης δεν κάνεις λογοτεχνία. Πρέπει πάντοτε να δημιουργήσεις μια σύνδεση ανάμεσα στην αλήθεια και τη συγκίνηση. Η συγκίνηση εμπεριέχει την κίνηση, τη μετακίνηση. Και ό,τι μας μεταφέρει κάπου, μας αλλάζει. Το στοίχημα των βιβλίων μου είναι να διευρύνω τους ορίζοντες της συγκίνησης με τρόπο ελκυστικό»।
(Γ. ΚΑΡΟΥΖΑΚΗΣ /Τέχνες: Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 29 Απριλίου 2010 )
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου