Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

ΒΟΥΤΙΑ ΣΤΟ (ΚΟΝΤΙΝΟ) ΠΑΡΕΛΘΟΝ

"Η Ελλάδα στη δεκαετία του 1980:
Κοινωνικό, Πολιτικό και Πολιτισμικό Λεξικό"
145 λημματογράφοι (46 γυναίκες)
264 λήμματα που χαρτογραφούν τη δεκαετία του '80
770 τεκμήρια που αποτελούνται από φωτογραφίες, δημοσιεύματα, κείμενα, διαφημίσεις της εποχής Πάνω από 2000 ονόματα καταγράφονται στο σχετικό ίντεξ
40 πρόσωπα-φυσιογνωμίες της εποχής λημματογραφούνται αναλυτικά
133 έννοιες-θεματικές κοινωνιολογικού, πολιτισμικού, πολιτικού ενδιαφέροντος συνδέονται σε σχετικό ίντεξ με τα 264 λήμματα
300 ακρωνύμια αποκωδικοποιούνται
 Η δεκαετία του '80 υπήρξε σημαντική, υπήρξε καθοριστική για αυτό που ζούμε σήμερα, γι' αυτό που είμαστε. Υπό την έννοια αυτή, αν και έχουν περάσει από το τέλος της 20 ήδη χρόνια, είναι σαν να ήταν χτες.
Έτσι, η επιχειρούμενη καλειδοσκοπική ανακατασκευή της δεκαετίας του '80, που αποτελεί το έργο αυτό, έχει ουσία και νόημα. Η αξία του προκύπτει αι από το ότι αποφεύγει να ολισθήσει σε μια νοσταλγική περιπλάνηση. Πουθενά ο αναγνώστης δεν θα έρθει αντιμέτωπος με τη διάθεση εξιδανίκευσης. Αντίθετα, έχει στα χέρια του υλικό για να αξιολογήσει, να ξαναδεί, να αποτιμήσει.
Στη δεκαετία του '80 εκδηλώθηκαν, ή πάλι καταστάλαξαν και μορφοποιήθηκαν, πράγματα και τάσεις και συμπεριφορές και μεταβολές - στην κοινωνία, στην οικονομία, στην επικοινωνία, στα μικρά και στα μεγάλα, παντού - που ήδη προκύπτει ότι επικαθόρισαν την συνέχεια βαθύτερα απ' ό,τι τα γεγονότα άλλων, θεωρούμενων σημαντικότερων, εποχών. Στη δεκαετία του '80 βρίσκονται, σαν σε ένα θολό καθρέφτη, πλήθος ίχνη του σήμερα και πρόδρομα σημάδια του αύριο.
Αυτό, μαζί με το δυσπροσδιόριστο πολλών πτυχών της δεκαετίας του '80, που νομιμοποιεί πολλαπλές οπτικές γωνίες και αναγνώσεις, καθιστά την εποχή εκείνη, την τόσο κοντινή και τόσο απόμακρη συνάμα, κάτι παραπάνω από σημαντική ή ενδιαφέρουσα ή και συναρπαστική. Την καθιστά αναπόφευκτη.
«Η Ελλάδα στην δεκαετία του ΄80:Kοινωνικό, πολιτικό, πολιτισμικό λεξικό», που ανέλαβε να εκδώσει «Το Πέρασμα». Αποτελεί κάτι πολύ περισσότερο από μια συλλογή άρθρων και συνεισφορών. Είναι μια κριτική χαρτογράφηση αυτής της περιόδου, από 145 πανεπιστημιακούς (της Ελλάδας και του εξωτερικού), από ανθρώπους της κριτικής και της λόγιας δημοσιογραφίας, από καλλιτέχνες και γενικά ανθρώπους με έντονη στοχαστική μέριμνα.

Την επιμέλεια είχαν ο Παναγής Παναγιωτόπουλος και ο Βασίλης Βαμβακάς.
(Ντέπυ Κουρέλλου-"Free Sunday")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου