Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Κνουτ Χάμσουν

Ο νομπελίστας συγγραφέας 

Ο Κνουτ Χάμσον είναι ο μεγαλύτερος μυθιστοριογράφος της Νορβηγίας. Θεωρείται η «ψυχή» της Νορβηγίας. Ξεκίνησε την πορεία του μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Δεν είχε σχεδόν καθόλου μόρφωση και στα 12 χρόνια του τον έστειλαν μαθητευόμενο σ’ ένα θείο του, ο οποίος τον έδερνε όλη την ώρα. Μόλις κατάφερε να το σκάσει, πήρε τους δρόμους κάνοντας διάφορες χειρονακτικές δουλειές. Παρά τα βάσανα που περνούσε, ποτέ δεν άφηνε από τα μάτια του το στόχο να γίνει ήρωας και ποιητής.

Με μόνη τη δύναμη της θέλησής του, κατάφερε να εισχωρήσει στους λογοτεχνικούς κύκλους και να δημοσιεύσει διάφορα γραπτά του. Το βιβλίο «Η πείνα» κυκλοφόρησε το 1890. Δεν είχε αμέσως επιτυχία, αλλά φαίνεται ότι δημιούργησε την αίσθηση ότι ο Χάμσουν-το όνομα που ο ίδιος επέλεξε- ήταν κάποιος που άξιζε να τον προσέξουν.
Υποστηρίζοντας ότι το μοντέρνο μυθιστόρημα είναι ενδοσκοπικό, εξερεύνησε τη δική του κατακερματισμένη προσωπικότητα σ’ αυτό το βιβλίο- κι εξακολούθησε να αντλεί από την αυτοβιογραφική φλέβα για τα επόμενα 20 χρόνια.
Καθώς η δουλειά του γινόταν ευρύτερα γνωστή, άρχισε να στρέφεται πίσω στην προβιομηχανική εποχή της Νορβηγίας και σε πιο παραδοσιακές ιστορίες.
Το 1920 η επιτροπή των Νόμπελ του απένειμε το βραβείο λογοτεχνίας για το μυθιστόρημα «Η ευλογία της γης», το αριστούργημά του, έναν ύμνο στις παλιές αγροτικές αξίες που, όπως πίστευε, ήταν η ψυχή της Νορβηγίας.Έγινε φυσιογνωμία παγκόσμιας φήμης στη λογοτεχνία.

Σήμερα η Νορβηγία τιμά τα 150 χρόνια από τη γέννησή του…

(Αναδημοσίευση από την «Επιθεώρηση Τέχνης, Γραμμάτων και Πνευματικού Πολιτισμού ΝΟΥΜΑΣ»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου