Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Ο συγγραφέας-φάντασμα

«Πόσο πρωτόγονοι είναι οι πρωτόγονοι και πόσο πολιτισμένοι οι πολιτισμένοι; Ο 16χρονος Έριχ το ανακαλύπτει γνωρίζοντας τους Ινδιάνους Γιαγόμι και αποβάλλοντας το ναζιστικό παρελθόν του...»

Η περίπτωση του Τόρστεν Κρολ είναι ιδιάζουσα. Ελάχιστα είναι γνωστά για εκείνον. Οι εκδότες του υποστηρίζουν πως είναι Αυστραλός, από το Κουίνσλαντ. Εγινε διάσημος από το βιβλίο του "Καλλίστο" (Εκδ. Βell 2008), που θεωρείται κορυφαία σάτιρα της πατριωτικής παράνοιας των Αμερικανών μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Παρά το γεγονός ότι γνώρισαν αργότερα εκδοτική επιτυχία, οι "Δελφινάνθρωποι" είναι στην πραγματικότητα το πρώτο του βιβλίο, που ωστόσο ίσως να έχει περισσότερα να πει για τη σύγχρονη αμερικανική κοινωνία και τον τρόπο που υποτιμά τους «άλλους». Δεν είναι τυχαίο που έγιναν μπεστ σέλερ στις ΗΠΑ.
Πολύς λόγος, πάντως, γίνεται στα μέσα ενημέρωσης για την ταυτότητα του Κρολ. Το ίδιο το παράξενο όνομά του θυμίζει αναγραμματισμό. Το ύφος του κειμένου του είναι απροσδιόριστα γνώριμο. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται μήπως πίσω από το «ψευδώνυμο» Τόρστεν Κρολ κρύβεται ένας γνωστότερος συγγραφέας. Οι... ντετέκτιβ του Ιντερνετ «δείχνουν» τον Στίβεν Κινγκ, επισημαίνοντας διάφορα «ίχνη» που εντόπισαν. (Γιάννης Βασαλάκης-www.tanea.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου