Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Σαν σήμερα…

...γεννήθηκε ο Ντίκενς


Του Ευθύμιου Σακκά (http://www.bookpress.gr)

Μια μέρα σαν σήμερα-Κυριακή 06 Φεβρουαρίου- ήρθε στο κόσμο ο Άγγλος συγγραφέας Charles Dickens στην πόλη Πόρτσμουθ. Ο πατέρας του φυλακίστηκε για χρέη όταν αυτός ήταν δώδεκα χρονών κι έτσι αναγκάστηκε να αυτοσυντηρείται εργαζόμενος σ’ ένα εργοστάσιο βερνικιών.

Με την αποφυλάκιση του πατέρα του επιστρέφει για ένα διάστημα στο σχολείο, αλλά γρήγορα υποχρεώνεται να αρχίσει πάλι να δουλεύει, αυτή τη φορά ως ρεπόρτερ στα δικαστήρια. Στα είκοσι ένα του αρχίζει να αρθρογραφεί με μεγάλη επιτυχία στην εφημερίδα «Morning Chronicle» προλειαίνοντας το έδαφος για το πρώτο του μυθιστόρημα «Όλιβερ Τουίστ» που εκδόθηκε το 1837.
Ακολουθήσανε τα βιβλία «Νίκολας Νίκλεμπι» και το συγκινητικό «Παλαιοπωλείο» που του χαρίσανε δόξα και χρήμα, ώσπου το 1844 το μυθιστόρημά του «Μάρτιν Τσάζελγουιτ» δεν έχει την ίδια απήχηση με τα προηγούμενα και ο Dickens αποφασίζει να κάνει ένα διάλειμμα ταξιδεύοντας στην Ευρώπη.
Την δεκαετία 1846-1856 εκδίδει πέντε μυθιστορήματα μέσα από τα οποία ασκεί δριμεία κριτική για τις κοινωνικές συνθήκες που ευνοούν την αδικία και την ανισότητα και ως το τέλος της ζωής του γράφει άλλα τρία βιβλία, ανάμεσά τους και οι «Μεγάλες προσδοκίες».
Ως σήμερα τα έργα του Dickens βρίσκονται στις πρώτες θέσεις πωλήσεων παγκοσμίως, γεγονός που εξηγείται κατά πολύ από την υποκειμενική καθολικότητα των χαρακτήρων του και τον αριστοτεχνικό τρόπο διαχείρισης τραγικών και κωμικών στοιχείων στην ίδια φόρμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου