Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Ισραηλινή βράβευση…

…για τον Ίαν Μακ Γιούαν 
 Σε ξένους συγγραφείς που με το έργο τους προάγουν την «κοινωνική διερεύνηση των ατομικών ελευθεριών» απονέμεται κάθε χρόνο το Λογοτεχνικό Βραβείο της Ιερουσαλήμ, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής που εντάσσεται στις εκδηλώσεις της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου του Ισραήλ. 

Συνοδεύεται από 10.000 δολάρια και φέτος θα απονεμηθεί στις 20 Φεβρουαρίου στον γνωστό Βρετανό συγγραφέα Ιαν ΜακΓιούαν
Με επιστολή τους στον «Γκάρντιαν», 20 λογοτέχνες της ομάδας «Βρετανοί Συγγραφείς υπέρ της Παλαιστίνης» (ανάμεσά τους ο πεζογράφος και κριτικός Τζον Μπέργκερ και οι ποιήτριες Ναόμι Φόιλ και Τζούντιθ Καζαντζίς) απηύθυναν έκκληση στον συγγραφέα της «Εξιλέωσης», του «Αμστερνταμ» και πιο πρόσφατα του «Σόλαρ» να αρνηθεί το βραβείο. «Ο ΜακΓιούαν πιστεύει», έγραφαν, «ότι η Εκθεση Βιβλίου της Ιερουσαλήμ εκπροσωπεί μια ανεπίληπτη κοινωνία πολιτών. Στην πραγματικότητα, τη διοργανώνει ο δήμος, φορέας-κλειδί του ισραηλινού κράτους και σοβαρό "εργαλείο" του παράνομου εποικισμού της ανατολικής Ιερουσαλήμ».
Στην απάντησή του ο ΜακΓιούαν απευθύνεται στους 20, λέγοντας: «Διαφωνούμε ως προς το τι θα έπρεπε να κάνει κάποιος. Εγώ θέλω να το ανακαλύψω μόνος μου, μέσω του διαλόγου και να ψάξω τρόπους με τους οποίους η λογοτεχνία, με τη δύναμη που έχει να εισχωρεί στο πνεύμα των άλλων, μπορεί να προσεγγίσει όσους διαφωνούν πολιτικά (...) Εμβληματικός και σεβαστός είναι για μένα ο Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ και η Ορχήστρα της Ειρήνης (με μουσικούς από όλη τη Μέση Ανατολή). Παρ'ότι η θρησκόληπτη ισραηλινή Δεξιά και η Χαμάς προσπαθούν να τη σπιλώσουν, παραμένει μια αχτίδα ελπίδας σε ένα σκοτεινό τοπίο. Εάν η οργάνωσή σας αντιτίθεται σ' αυτήν, τότε δεν έχουμε τίποτε άλλο να πούμε μεταξύ μας».
Οσο γι' αυτό καθεαυτό το βραβείο, ο ΜακΓιούαν αναφέρει τους συγγραφείς που το αποδέχτηκαν κατά καιρούς. Ανάμεσά τους οι Μπέρτραντ Ράσελ, Μίλαν Κούντερα, Σούζαν Σόνταγκ, Αρθουρ Μίλερ, Σιμόν ντε Μποβουάρ. «Ελπίζω», καταλήγει απευθυνόμενος στους 20, «ότι έχετε την ταπεινοφροσύνη να παραδεχτείτε ότι αυτοί οι συγγραφείς ενδιαφέρονταν για την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τουλάχιστον όσο κι εσείς. Η δική σας "γραμμή" δεν είναι η μοναδική. Οφείλετε από αβρότητα να σεβαστείτε την απόφασή μου...».
ΝΑΤΑΛΙ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ /http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου