Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου

19 συγγραφείς και ποιητές από 14 χώρες
  Σε εποχές κρίσης όπως η σημερινή ο πολιτισμός αναδεικνύεται σε ζωτικό παράγοντας για την κοινωνική συνοχή. Το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2010 με πρωτοβουλία της Κοινωνίας των (δε)κάτων, έθεσε τις βάσεις για την σύνθεση μιας πολυεθνικής λογοτεχνικής γιορτής, με απώτερο σκοπό και μακροπρόθεσμο στόχο να καταστεί η Ελλάδα, και συνεπακόλουθα η Τήνος, τόπος και προορισμός πνευματικού / καλλιτεχνικού τουρισμού.
 Φέτος το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου που ήδη έχει συγκεντρώσει πολλούς φίλους, θα πραγματοποιηθεί για 3η φορά το τριήμερο από 26 έως 28 Ιουλίου 2012. Στο φετινό φεστιβάλ θα συμμετάσχουν 19 συγγραφείς και ποιητές από 14 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, οι οποίοι διαβάζουν στη γλώσσα τους. Οι μεταφράσεις των κειμένων θα είναι διαθέσιμες στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

 Η πραγματοποίηση του Φεστιβάλ έχει ιδιαίτερη αξία, όχι μόνο σε τοπικό, αλλά γενικότερα σε εθνικό επίπεδο, καθώς αποτελεί έναυσμα για τη διεθνή προβολή της Ελλάδας και την περαιτέρω πολιτιστική και τουριστική της ανάπτυξη.
Αντικείμενο του φεστιβάλ είναι η λογοτεχνία, με εισηγήσεις, αναγνώσεις, απαγγελίες, συνάντηση του κοινού με τους συγγραφείς, σε συνδυασμό με στοιχεία του τοπικού χαρακτήρα του νησιού, όπως μουσική και χορευτικά συγκροτήματα της Τήνου.
Ιδιαίτερη έμφαση στο φετινό 3ο Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου δίνεται στη λογοτεχνία της Μέσης Ανατολής με ολοήμερο αφιέρωμα στην «Αραβική Ποιητική Άνοιξη» με επιμέλεια και παρουσίαση των λογοτεχνών από την διακεκριμένη μεταφράστρια και συγγραφέα Πέρσα Κουμούτση.
Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα σε τρία σημεία: στη Χώρα (Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού), σε υπαίθριο θέατρο στο χωριό Βωλάξ και στην κεντρική πλατεία του χωριού Πύργος.
Στη διοργάνωση εμπλέκονται o Δήμος Τήνου, το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας και το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.
Όπως επισημαίνεται από την κοινωνία των (δε)κάτων «Η οικονομική κρίση δεν προδιαγράφει μια ομαλή πορεία προς το μέλλον. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε ο πολιτισμός καλείται να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η λογοτεχνία μάς δίνει δύναμη να αντέχουμε όσα τρέχουν γύρω μας. Το βιβλίο είναι η απάντηση στη βαρβαρότητα και μας ανοίγει μια διέξοδο, μας οδηγεί σε πιθανότητες έξω από την καθημερινότητα!»

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων Το φεστιβάλ θα διαρκέσει τρεις μέρες. Οι συμμετέχοντες θα απαγγείλουν αποσπάσματα από το έργο τους, ενώ οι βραδιές θα συνοδεύονται από τζαζ και παραδοσιακή μουσική και χορούς.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ:http://www.tinoslitfestival.com/ (www.bookbar.gr/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου