Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Γιατί το γράψιμο ωφελεί την υγεία;

Πότε είναι η τελευταία φορά που γράψατε κάτι χωρίς να χρησιμοποιήσετε το πληκτρολόγιο, ή το smartphone;

 Ένα ημερολόγιο, στίχοι που δεν θα γίνουν ποτέ τραγούδι- ακόμη και αποτυχημένα ποιήματα όταν γράφονται σε χαρτί μπορούν να κάνουν καλό στην υγεία. Έτσι εκτός από την ψυχική ευφορία που μπορεί να προσφέρει το γράψιμο εξασκεί το μυαλό και επιτρέπει την σωστή διαχείριση των συναισθημάτων τους. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Νέας Ζηλανδίας απέδειξε ότι το γράψιμο έχει μεγαλύτερη- και άρα πιο θετική- επίδραση στους άνδρες, όπως και ότι ο εγκέφαλος επωφελείται περισσότερο όταν γράφει κανείς με το χέρι σε σχέση με την πληκτρολόγηση. 

Αναλυτικότερα η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι γράφοντας με το χέρι εξασκείτε η μνήμη ενώ μπορείτε να διαχειρίζεστε καλύτερα τις πληροφορίες για το θέμα που γράφετε.

Ξεπερνάς ότι σε αναστατώνει 
Η αποτύπωση των συναισθημάτων στο χαρτί βοηθά τον εγκέφαλο να ξεπεράσει ό,τι τον αναστατώνει.Έτσι μέσα από τις λέξεις μπορεί να επιταχυνθεί η επούλωση από ένα τραυματικό γεγονός.
Όπως τεκμηριώθηκε από την έρευνα όσοι χρησιμοποιούσαν χαρτί και μολύβι κατάφεραν να αποθεραπευτούν πιο γρήγορα από όσους δεν το έκαναν.
Αλλάζει τον τρόπο σκέψης
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό lancet έδειξε ότι η εκφραστική γραφή θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς με καρκίνο αφού αποτυπώνοντας τις σκέψεις τους σε γραπτό κείμενο αλλάζει τον τρόπο σκέψης τους και βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους. "
Διώχνει την κατάθλιψη 
Σύμφωνα με έρευνα ομάδας ψυχολόγων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, καταγράφοντας κανείς τα συναισθήματά του βοηθάει τον εγκέφαλό του να ξεπεράσει ό,τι τον αναστατώνει, με αποτέλεσμα να νιώθει πιο ήρεμος και χαρούμενος.
 Οι εθελοντές που έλαβαν μέρος υπεβλήθησαν σε μια εγκεφαλική εξέταση με την έναρξη του προγράμματος, αλλά και στο τέλος, αφού έγραφαν τις σκέψεις τους επί τέσσερις συνεχόμενες ημέρες επί είκοσι λεπτά την ημέρα. Οι μισοί έπρεπε να γράφουν για πρόσφατα συναισθήματά τους και οι άλλοι μισοί ό,τι ήθελαν.
 Η πρώτη ομάδα έδειξε μεγαλύτερη δραστηριότητα στον δεξιό πλάγιο προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου, ο οποίος ευθύνεται για την άμβλυνση της νευρικής δραστηριότητας που συνδέεται με τα έντονα συναισθήματα….

ΠΗΓΗ: http://ipaideia.gr/

BookSyros: Καλό πληκτρολόγιο και το smartphone, αλλά πιάστε και το μολύβι! Ξεφύγετε από τη μονοτονία των μηχανών! Ελευθερώστε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου