Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Ο δικός μου μικρός Παράδεισος

Γράφει: Κατερίνα Tσεμπερλίδου 


Για άλλους Παράδεισος είναι τα μπουζούκια. Για άλλους το γήπεδο. Για άλλους το κομμωτήριο. Για άλλους το καφέ που φτιάχνει το καλύτερο espresso στη γειτονιά. Για άλλους παράδεισος είναι τα καταστήματα με gadgets.
Για μένα μικρός Παράδεισος είναι κάθε καθαρό, αξιοπρεπές βιβλιοπωλείο και κάθε μαγαζί με χαρτικά (χαρτοπωλείο).
Τρελαίνομαι από χαρά με την πρώτη ματιά. Όταν το βλέμμα μου πέσει στα πολύχρωμα στυλό, στα πρωτότυπα notebooks, στις τρελογόμες, τα όμορφα τοποθετημένα βιβλία, που περιμένουν με υπομονή να τα διαλέξει ο επόμενος αναγνώστης, νιώθω ότι φτιάχνει η μέρα μου. Νιώθω παιδί. Ένα παιδί ετοιμάζεται να παίξει με το νου και με τα χρώματα.


Για μένα ο μικρός αυτός Παράδεισος, σημαίνει ότι δεν θα πλήξω ποτέ. Ότι πάντα θα υπάρχει μια παρέα για μένα, μια συναρπαστική συντροφιά.
 Ότι μπορώ να εξερευνήσω για ώρες ολόκληρες τα νέα εξώφυλλα, τις καινούργιες ιστορίες που δημιουργήθηκαν, την πληθώρα πληροφοριών και ερεθισμάτων που με προκαλούν.
Μα ο Ροβινσώνας Κρούσο, μα η Άννα Καρένινα, μα ο μπάρμπα – Θωμάς, μα ο καθηγητής Λάγκαμ, μα ο ποιητής Ρουμί, μα τόσοι ψυχολόγοι, στοχαστές, ιστορικοί, φιλόσοφοι.
Όλοι έχουν να μου ψιθυρίσουν κάτι στο αυτί. Όλοι με καλούν να ζήσω μια ζωή μέσα από τις περιπέτειες ή τις σκέψεις τους. Πόσες τέτοιες ζωές μπορώ να ζήσω; Δεκάδες ή και εκατοντάδες!
Πόσες σημειώσεις μπορώ να κρατήσω, σκέψεις να καταγράψω, σημειωματάρια να γεμίσω; Δεκάδες.
Όπως τα παιδιά τρελαίνονται μέσα σε ζαχαροπλαστεία, και φούρνους και δεν ξέρουν τι να πρωτοδιαλέξουν, έτσι και εγώ στα βιβλιοπωλεία και στα χαρτικά.
Δεν ξέρω για πόσα χρόνια ακόμα θα τα απολαμβάνουμε, αφού μας κατευθύνουν σε ebooks και ταμπλέτες.
Έχω περάσει τόσο ωραία για τόσα χρόνια (όταν ταξίδευα πολύ) πίνοντας καφέ ή θρονιασμένη στις πολυθρόνες του Books etc, του Barnes and Noble, του Paperchase, του H.W. Smith, του Waterstone’s ξεφυλλίζοντας σελίδες, μυρίζοντας χαρτί και μελετώντας περιλήψεις οπισθόφυλλων. Δεν αλλάζω με τίποτα αυτές τις εμπειρίες των πέντε αισθήσεων.
Αναγνωρίζω την ευκολία των ebooks, αλλά μόνο Παράδεισος δεν είναι για μένα. Δεν νιώθω παιδί. Δε μυρίζω μυρωδιές. Δε βλέπω δεκάδες ράφια με χρώματα. Δεν ψηλαφώ. Δεν απολαμβάνω εμπειρίες, μόνο φέρνω σε πέρας μια πρακτική διαδικασία επιλογής. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι πλέον τα τυπωμένα βιβλία θα διαχωρίζονται σε «φυσικά» έναντι των «e-books».
Παρά την ανάπτυξη των ebooks και tablets, τώρα περισσότερο παρά ποτέ βρίσκω τα ωραιότερα notebooks με τα πιο εμπνευσμένα κείμενα ή εικόνες στο εξώφυλλο……..

ΠΗΓΗ: http://www.tsemperlidou.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου