Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Βιβλία σε 5’ με... εσπρεσομηχανή!

Η Espresso Book Machine «ανέστησε» τη Librairie des PUF στο Παρίσι, καθώς τυπώνει επί τόπου το βιβλίο το οποίο θα διαλέξει ο πελάτης με ποιότητα εφάμιλλη των καλύτερων παραδοσιακών εκδοτικών προϊόντων 
Το σοκ του επισκέπτη στο νέο βιβλιοπωλείο των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων της Γαλλίας (Presses Universitaires de France, γνωστότερες ως PUF) είναι μεγάλο. Λευκοί τοίχοι με γκραφίτι υπογραφές διάσημων συγγραφέων, ράφια πουθενά, βιβλία πουθενά, στοιβαγμένες ταμπλέτες σε μια γωνιά και σε μιαν άλλη μια μηχανή του... Espresso. Η μηχανή αυτή είναι «όλα τα λεφτά» στην καινούργια «Librairie des PUF». Διότι δεν φτιάχνει γρήγορο καφέ, αλλά τυπώνει μέσα σε λίγα λεπτά το βιβλίο που θα παραγγείλει ο πελάτης!
 Πρόκειται για την Espresso Book Machine, ένα δημιούργημα της αμερικανικής εταιρείας On Demand Books, η οποία επιτρέπει στα βιβλιοπωλεία του μέλλοντος να μην εκθέτουν στα ράφια τους τίτλους εκδοτικών οίκων που έχουν προμηθευθεί από κάποιον χονδρέμπορο, αλλά να τυπώνουν επί τόπου το βιβλίο το οποίο θα διαλέξει ο πελάτης μεταξύ καταλόγων με εκατοντάδες χιλιάδες τίτλους που θα βρει ηλεκτρονικά - γι' αυτό το κατάστημα διαθέτει άφθονες ταμπλέτες. Αγορά βιβλίου κατόπιν παραγγελίας δηλαδή, παραδοτέου σε πέντε λεπτά και με τη δυνατότητα εκτύπωσης σημειώσεων, υπομνημάτων ή αφιερώσεων του πελάτη...

 3 εκατ. τίτλοι σε 80 τ.μ. 
Δεν χρειάζεται πλέον να νοικιάζει κανείς τετραγωνικά επί τετραγωνικών για να στεγάσει και να εκθέσει τίτλους βιβλίων. Του αρκεί μια γωνίτσα για να βολέψει τη μηχανή του espresso βιβλίου - και υπήρξε ασφαλώς ιδιαίτερη επιμέλεια για να μη χρησιμοποιηθεί ο όρος fast, ο οποίος σημαίνει επίσης «γρήγορο» αλλά παραπέμπει σε όχι καλής ποιότητας φαγητό, το οποίο ορισμένοι αποκαλούν και φαγητό-σκουπίδι (junk food). Διότι η ποιότητα των βιβλίων της Espresso Book Machine είναι εξαιρετική, εφάμιλλη των καλύτερων παραδοσιακών εκδοτικών προϊόντων.
 «Όλοι οι πελάτες μας εκπλήσσονται όταν πρωτομπαίνουν στο μαγαζί. Αρχικά δεν αισθάνονται άνετα με τις ταμπλέτες. Και είναι λογικό αυτό, αφού σε ένα βιβλιοπωλείο μπαίνεις για να χαζέψεις βιβλία, όχι για να σερφάρεις. Χάρη σε αυτές τις ταμπλέτες όμως ο πελάτης κρατά μια τεράστια ψηφιακή βιβλιοθήκη στα χέρια του» δηλώνει στους «New York Times» ο ιδιοκτήτης της Librairie des ΡUF Αλεξάντρ Γκοντφρουά.
Ο γάλλος βιβλιοπώλης εξηγεί τις ιδιαιτερότητες της δουλειάς του: «Δεν χρειάζεται να ψάχνω πού θα αποθηκεύσω το εμπόρευμά μου. Με ένα κατάστημα μικρότερο από 80 τ.μ. μπορώ να προσφέρω στους αναγνώστες όσους τίτλους επιθυμώ». 
 Όντως, εκτός από τα 5.000 βιβλία των εκδόσεων PUF, το κατάστημα του Γκοντφρουά διαθέτει άλλους... 3 εκατ. τίτλους που έχει συγκεντρώσει η On Demand Books. 
«Το εντυπωσιακό είναι ότι χάρη στο μοντέλο της άμεσης εκτύπωσης και πώλησης βιβλίων κατόπιν παραγγελίας ο αναγνώστης μπορεί να βρει έναν παλαιό τίτλο που δεν ανατυπώνεται πια επειδή πουλάει 5 ή 10 αντίτυπα ετησίως» τονίζει ο Γκοντφρουά. Και προσθέτει: «Το νέο επιχειρηματικό μοντέλο έχει αναθεωρήσει ριζικά την αλυσίδα παραγωγής βιβλίων, καθώς εμείς είμαστε πλέον ταυτόχρονα βιβλιοπώλες, εκδότες, εκτυπωτές και επίσης διανομείς». 

 (Παρακολουθήστε στο βίντεο τον τρόπο της ...espresso παραγωγής ενός βιβλίου!
 Espresso Book Machine 

 ΠΗΓΗ: http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου