Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Λέσχη Ανάγνωσης Ερμούπολης

Συνάντηση Φεβρουαρίου 

 Στη βιβλιοθήκη του Σχολείου 2ης Ευκαιρίας φιλοξενήθηκε η μηνιαία συνάντηση των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης Ερμούπολης, στην οποία συμμετείχαν ενεργά και οι –ενήλικες-μαθητές του Σχολείου, αρκετοί από τους οποίους είχαν διαβάσει –εν μέρει ή στο σύνολό του- το υπό συζήτηση βιβλίο του μήνα που ήταν ο «Θαυμαστός καινούριος κόσμος» του Άλντους Χάξλεϊ.
Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία τόσο για τους μαθητές όσο και για τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης.
 Η συζήτηση, που ακολούθησε το καλωσόρισμα εκ μέρους του διευθυντή κ. Στεφάνου, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον και ανταλλάγησαν απόψεις, σχόλια, αλλά και προβληματισμοί τόσο για το ίδιο το βιβλίο όσο και για την ομοιότητα με το σήμερα, καθώς και για το πώς -και κατά πόσο- ο σύγχρονος άνθρωπος έχει δυνατότητες να αποτρέψει τη μετάλλαξη της κοινωνίας σε ένα «θαυμαστό καινούριο κόσμο», ανάλογο με εκείνον που περιγράφει ο Χάξλεϊ στο «προφητικό» βιβλίο του.

Σε έναν κόσμο όπου οι πάντες θα ελέγχονται και θα καθοδηγούνται μέσω δραστηριοτήτων που θα πιστεύουν ότι τους προσφέρουν «ευτυχία», δίχως να επιζητούν τίποτε περισσότερο από αυτό πού τους επιτρέπεται να απολαμβάνουν!
 Διατυπώθηκε ο προβληματισμός ύπαρξης «νησίδων αντίστασης» στην επερχόμενη απειλή και το πέρασμα σε μια «καινούρια εποχή», όπου σκοπός της ζωής δεν θα είναι η ευζωία, αλλά κάποιος «εξευγενισμός και κάποιο δυνάμωμα της συνείδησης, κάποια διεύρυνση της γνώσης». Σε έναν κόσμο στον οποίο η ύπαρξη Θεού θα θεωρείται «σφάλμα πολιτισμού, διότι Θεός και μηχανές δεν θα κολλάνε με τίποτα!»
Προφανώς, ήρθε αβίαστα το συμπέρασμα, είναι σημαντικό να παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι σε ό,τι σε κείνο τον «θαυμαστό κόσμο» θα θεωρείται αρνητικό:
Συναισθήματα, ελεύθερος χρόνος για γέλιο, τραγούδι, παράπονο, σκέψη, προβληματισμός και αναζήτηση της ευτυχίας όχι σε «τεχνητούς παραδείσους», αλλά στην προσπάθεια, στον αγώνα να καταφέρει ο ίδιος ο άνθρωπος να πάρει τη ζωή του στα χέρια του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται: Επιτυχίες, ατυχίες και αποτυχίες, χαρές, λύπες, ευχάριστες και δυσάρεστες στιγμές, χαμόγελα και δάκρυα, όμως όλα αυτά ως «επίτευγμα» δικό του και όχι «άνωθεν καθορισμένο»!

Μαθητές του Σχολείου 2ης Ευκαιρίας και μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης Ερμούπολης ολοκλήρωσαν τη συζήτηση δίνοντας υπόσχεση παρόμοιες κοινές συναντήσεις να επαναληφθούν είτε στο φιλόξενο χώρο του σχολείου είτε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμούπολης είτε σε άλλους προσφερόμενους χώρους!
Τέλος, για την επόμενη συνάντηση, στις 20 Μαρτίου, ορίστηκε ως αντικείμενο συζήτησης το βιβλίο του Κώστα Βάρναλη «Η αληθινή απολογία του Σωκράτη» (εκδ. ΚΕΔΡΟΣ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου