Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Σιμόν Ντε Μποβουάρ:

«Το Δεύτερο Φύλο»

«Οι σημερινές γυναίκες έχουν σχεδόν εκθρονίσει τον μύθο της θηλυκότητας. Αρχίζουν να κάνουν αισθητή την ανεξαρτησία τους με πολύ συγκεκριμένους τρόπους. Δεν καταφέρνουν όμως εύκολα να βιώσουν απόλυτα την κατάστασή τους ως ανθρώπινα όντα. Έχοντας ανατραφεί από γυναίκες, μέσα στους κόλπους ενός γυναικείου κόσμου, ο φυσιολογικός προορισμός τους είναι ο γάμος, ο οποίος στην πραγματικότητα τις υποδουλώνει ακόμα και σήμερα στον άντρα. Το ανδρικό κύρος κάθε άλλο παρά έχει εξαλειφθεί: Στηρίζεται ακόμα σε γερές οικονομικές και κοινωνικές βάσεις…» 

 H περίληψη του θρυλικού βιβλίου «Δεύτερο φύλο», γραμμένη από την ίδια τη συγγραφέα, Σιμόν Ντε Μποβουάρ, μια από τις πιο ένθερμες φεμινίστριες της ιστορίας, που έγραψε τη φράση: «Δεν γεννιέσαι γυναίκα, γίνεσαι». Με αυτή τη φράση συμπύκνωσε την άποψή της ότι η θηλυκή ταυτότητα όπως έχει διαμορφωθεί ιστορικά είναι δημιούργημα της κοινωνίας και όχι αναπόδραστη αναγκαιότητα.
 Σύμφωνα με τη συγγραφέα, η κοινωνία κρατάει τις γυναίκες σε θέση κατωτερότητας, στη θέση του «άλλου», που περιγράφεται με όρους αρνητικούς σε σχέση με του άνδρα.

 Το βιβλίο εκδόθηκε το 1949 και οι πωλήσεις του ξεπέρασαν κάθε φαντασία. Η πρώτη έκδοση, που περιελάμβανε 50.000 αντίτυπα, εξαντλήθηκε μέσα σε μια εβδομάδα και η Μποβουάρ έγινε διάσημη παγκοσμίως. Τα σχόλια για τη συγγραφέα και το έργο της δεν ήταν μόνο θετικά.
 Το Βατικανό συμπεριέλαβε το «Δεύτερο Φύλο» στη μαύρη λίστα με τα απαγορευμένα βιβλία για πολλά χρόνια. Ωστόσο η απαγόρευση δεν εμπόδισε την εξάπλωση της φήμης της Μποβουάρ. Ίσως και να βοήθησε.
 Το βιβλίο θεωρείται ως ένας από τους θεμέλιους λίθους για το φεμινιστικό κίνημα. Η Σιμόν Ντε Μποβουάρ θεωρείται μέχρι σήμερα η «ιέρεια» του φεμινισμού. Η ίδια αν και δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ακτιβιστική δράση του φεμινιστικού κινήματος, προσέφερε την υποστήριξή της στις μαχητικές φεμινίστριες του Κινήματος για την Απελευθέρωση της γυναίκας.
 Το «Δεύτερο Φύλο» παραμένει ένα επίκαιρο σύγγραμμα που περιγράφει την γυναικεία καταπίεση στον δυτικό κόσμο και σε μεγάλες περιοχές της Ασίας, της Αφρικής και της λατινική Αμερικής... 
Η Σιμόν Ντε Μποβουάρ με το σύντροφο της ζωής της Ζαν Πολ Σαρτρ

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου