Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

«Πες μου ποιο βιβλίο διαβάζεις,

να σου πω αν σ' αγαπώ»

 (Της Άντζης Σαλταμπάση/ http://www.bookpress.gr)

 Αυτή ήταν η ιδέα του Ματ Σέρμαν και μαζί μ’ έναν φίλο του, τον Ματ Μασίνα δημιούργησαν το site γνωριμιών alikewise.com. Σε αντίθεση με τα περισσότερα του είδους, που βασίζονται σε πληροφορίες γενικού περιεχομένου, όπως «μου αρέσουν οι εκδρομές, το διάβασμα και η θάλασσα», το σάιτ των δύο Ματ ανάγει το βιβλίο και τη λογοτεχνία σε κριτήριο συμβατότητας.
 Οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώνουν μία φόρμα, στην οποία δηλώνουν χρώμα μαλλιών, ματιών, ύψος και στιλ και ύστερα φτιάχνουν ένα βιογραφικό ανάγνωσης.
Γράφουν δηλαδή για τα βιβλία που σημάδεψαν τη ζωή τους, για τα βιβλία που διάβαζαν μικροί, κάνουν παρατηρήσεις και αιτιολογούν την προτίμησή τους για τον τάδε ή τον δείνα τίτλο. Και η αλήθεια είναι πως έχει ενδιαφέρον να «ξεφυλλίζεις» αυτά τα βιογραφικά.
Μια 30χρονη γυναίκα από τη Νέα Υόρκη αρχίζει την αναγνωστική της ζωή με τον «Τομ Σόγιερ» και τον «Φύλακα στη Σίκαλη» και φτάνει μέχρι τον Παμούκ, τον Ντοκτόροου, τον Φέιμπερ και τον Γεοσούα. Την συμπαθείς. Αμέσως και αδιαπραγμάτευτα. Θέλεις να πιείτε καφέ.
Ένας 39χρονος από το Άμστερνταμ γράφει για τις «Μεγάλες Προσδοκίες», εξυμνεί την «Ανακάλυψη του Ουρανού» και μετά σου πετάει έναν «Αλχημιστή» και στα χαλάει όλα.
Φαντάζεσαι το πρώτο ραντεβού κάπως έτσι: Eνώ αναλύετε την σαρωτική δύναμη της γραφής του Μούλις, ξεκινάει να σου διηγείται με ποιο τρόπο συνωμότησε το σύμπαν για να πάρει προαγωγή!
Μπιμπ! Ανάβει το κόκκινο λαμπάκι της ασυμφωνίας χαρακτήρων, όπως λένε στα διαζύγια. Μόνο που τα διαζύγια δεν φυτρώνουν στον εικονικό κόσμο, αλλά στον πραγματικό. Εκεί όπου ...αρπάζεις και τους τέσσερις τόμους των «Αδερφών Καραμάζοβ» και τους εκσφενδονίζεις στο «Σκοτεινό αντικείμενο του πόθου»... 

BookSyros: Με λίγη ...φαντασία θα μπορούσε να είναι μια "δοκιμαστική ερώτηση", πριν από μια πρόταση γάμου: "Τι βιβλία διαβάζεις; Ποιοι συγγραφείς σού αρέσουν;"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου