Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

Επιστολή του Ρόαλντ Νταλ

 για τον ρόλο των παιδικών βιβλίων

 

Μία χειρόγραφη επιστολή του Ρόαλντ Νταλ προς μια αναγνώστριά του, γραμμένη το 1989,  έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αναδεικνύει την αποφασιστικότητά του να βοηθήσει στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στα παιδιά.

Μεταξύ άλλων, ο Νταλ έγραφε:


«Ποτέ μην προστατεύεις τα παιδιά από τον κόσμο. Κατά βάση το «περιεχόμενο» οποιουδήποτε παιδικού βιβλίου δεν έχει κανένα άλλο νόημα, παρά να ενθουσιάζει το παιδί-και έτσι το μαθαίνει ή το παρασύρει να του «αρέσουν» τα βιβλία και να γίνει τακτικός αναγνώστης- κάτι που είναι ζωτικής σημασίας, αν θέλουμε το παιδί να πετύχει οτιδήποτε αργότερα στη ζωή του. Το παιδί που διαβάζει βιβλία, θα ξεπερνά πάντα στο μέλλον το παιδί που δε διαβάζει. Υπάρχουν λιγοστά μηνύματα στα βιβλία μου. Τα βιβλία μου γράφονται μόνο για να κάνουν τα παιδιά φιλαναγνώστες…»


Ρόαλντ Νταλ : Γεννημένος το 1916 στο Ηνωμένο Βασίλειο, έζησε μια ζωή πολυκύμαντη κι άφησε πίσω του ένα αξιοζήλευτο λογοτεχνικό έργο. Τριάντα ένα χρόνια μετά το θάνατό του (1990), θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας. Μια πρόσφατη έρευνα του αμερικανικού περιοδικού «School Library Journal» κατατάσσει τη Ματίλντα (Ψυχογιός, μτφ. Κώστια Κωντολέων) στην τριακοστή θέση ανάμεσα στα σπουδαιότερα παιδικά μυθιστορήματα, ενώ τρία ακόμη βιβλία του, ο ΜΦΓ, οι Μάγισσες και ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας (Ψυχογιός, μτφ. Βούλα Μάστορη, Κώστια Κωντολέων και Τζένια Καββαδία αντίστοιχα), συμπεριλαμβάνονται στα 100 καλύτερα όλων των εποχών.

ΠΗΓΗ: https://diastixo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου