Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

«Η γη των μηχανικών αναμνήσεων»

 Κίνα: Διήγημα γραμμένο από πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης διακρίθηκε σε διαγωνισμό...

«Η γη των μηχανικών αναμνήσεων» ήταν ένα από τα έργα που βραβεύτηκαν σε διαγωνισμό επιστημονικής φαντασίας στη Ναντζίνγκ της Κίνας. Αυτό που σχεδόν κανείς δεν κατάλαβε ήταν ότι το διήγημα αυτό δεν ήταν γραμμένο από άνθρωπο, αλλά από ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης.

Η υπόθεση του διηγήματος αφορά την περιπέτεια μίας νευροεπιστήμονα, η οποία στη διάρκεια ενός αποτυχημένου πειράματος στο «μετασύμπαν» (metaverse) χάνει όλες τις αναμνήσεις της από την οικογένειά της και για να τις ανακτήσει συνεργάζεται με τη φίλη της Neura, ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να εξερευνήσουν τη γη των μηχανικών αναμνήσεων.

Εμπνευστής του έργου είναι ο Shen Yang, καθηγητής στη Σχολή Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Tsinghua του Πεκίνου, ο οποίος «συνομίλησε» με ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης δίνοντάς του οδηγίες για να «γράψει» το διήγημα. Το αρχικό κείμενο που παρήγαγε η τεχνητή νοημοσύνη ήταν έκτασης 43.000 λέξεων και ο καθηγητής το επιμελήθηκε περιορίζοντάς το σε λιγότερες από 6.000 λέξεις. Η όλη διαδικασία τού πήρε περίπου τρεις ώρες συνολικά.

Ο ίδιος ο Shen Yang δήλωσε έκπληκτος από το βάθος και τα νοήματα που ήταν ικανή να δημιουργήσει η τεχνητή νοημοσύνη, εστιάζοντας σε κάτι που λέει στο τέλος του διηγήματος η Neura στην πρωταγωνίστρια: «Τα συναισθήματα είναι η ανταπόκρισή σου στο κενό και ο τρόπος σου να προσπαθήσεις να γεμίσεις ετούτο το πηγάδι δίχως πάτο. Γι’ αυτό και τα συναισθήματα δεν μπορούν ποτέ να ικανοποιηθούν πλήρως, επειδή το κενό είναι αιώνιο».

ΠΗΓΗ: https://diastixo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου