Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Η Ερμούπολη και η Βιβλιοθήκη της...

«Πάντα φανταζόμουν τον παράδεισο 
σαν ένα είδος βιβλιοθήκης» - J.L.Borges

 «Η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Ερμούπολης υπήρξε τόπος συνάντησης των νεανικών μας χρόνων! Συνηθίζαμε, μετά το διάβασμα ή το παιχνίδι , να κατεβαίνουμε παρέα ή συναντιόμαστε στην πλατεία κι από κει, επίσκεψη στη βιβλιοθήκη. Η κ.Σουλτάνα μάς υποδεχόταν πάντοτε χαμογελαστή κι εμείς «ορμούσαμε» στα ράφια με τα βιβλία αναζητώντας αυτό που θα μας συντρόφευε τις επόμενες ημέρες. Ήταν, μαζί με τα παιχνίδια στις αλάνες, η διασκέδασή μας. Τηλεόραση δεν υπήρχε,πότε πότε όταν είχαμε χαρτζιλίκι πηγαίναμε στο ΣΙΝΕΑΚ της Κυριακής. Για αγορά βιβλίων ούτε λόγος! Δύσκολες εποχές...Βρίσκαμε, λοιπόν, καταφύγιο στην πλατεία για λίγο παιχνίδι και μετά...βιβλιοθήκη! Όχι όλοι, βέβαια, αλλά ήμαστε αρκετοί οι «πιστοί» της δημοτικής βιβλιοθήκης, ιδιαίτερα όταν η απόσταση από το σπίτι δεν ήταν απαγορευτική...Σήμερα, μεγάλος πια, μπορεί να μην πηγαίνω συχνά, όμως εξακολουθώ να νοσταλγώ εκείνα τα χρόνια...»

Ήταν η «εξομολόγηση» ενός φίλου από τα παλιά...Συμφώνησα μαζί του, αν και ήμουν από τα παιδιά που μολονότι αγαπούσα τα βιβλία δεν έκανα συχνά το δρομολόγιο «σπίτι-βιβλιοθήκη-σπίτι»!
 Πόσοι -σαν τον φίλο μου- έχουν να θυμηθούν όμορφες στιγμές από τις επισκέψεις τους στη βιβλιοθήκη...
Ευχάριστη διαπίστωση: Στις ημέρες μας παρά το γεγονός ότι παιδιά, νέοι και ενήλικες έχουν πολλές διεξόδους απόδρασης από την καθημερινή ρουτίνα και το άγχος, υπάρχουν ακόμη πολλοί φίλοι,τακτικοί επισκέπτες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Μαθητές αναζητούν πληροφορίες για το σχολείο (οι επισκέψεις τάξεων είναι πλέον «σύνηθες φαινόμενο»), φοιτητές ανατρέχουν στις πολλαπλές πηγές γνώσης για τις πανεπιστημιακές πτυχιακές-μεταπτυχιακές εργασίες, ,ερευνητές-καθηγητές πανεπιστημίων προστρέχουν στο αρχείο και τα βιβλία εκδόσεως περασμένων αιώνων με την ελπίδα ν’ ανακαλύψουν σ’ αυτά το δικό τους «κέρας της Αμάλθειας»!
Όμως, και συντοπίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας την επισκέπτονται συχνά αναζητώντας κάποιο βιβλίο (εγκυκλοπαιδικό, ιστορικό, λογοτεχνικό...) για να «γεμίσουν» ευχάριστα και δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους.
Απόρροια αυτής της συνήθειας υπήρξε η ίδρυση της Λέσχης Ανάγνωσης Ερμούπολης, η οποία υπό την αιγίδα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης λειτουργεί 7 χρόνια τώρα, προσελκύοντας κάθε χρόνο νέους φίλους.
Από τη συνεργασία του Γ. Καλπούζου με τη Λέσχη Ανάγνωσης
Στην εποχή των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, των ΗΥ, του Internet, του Facebook, του Twitter και των e-books είναι παρήγορο το γεγονός ότι η Βιβλιοθήκη και το Βιβλίο παραμένουν στη συνείδηση των πολιτών σταθερές αξίες Πολιτισμού. 
Αξίζει, επιτέλους, να πάρει η Δημοτική μας Βιβλιοθήκη τη θέση που της αρμόζει στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού.
 Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμούπολης ήταν, είναι και οφείλει να παραμείνει «κυψέλη πολιτισμού», «φάρος γνώσης» και «σταθερό σημείο αναφοράς» στη ζωή των κατοίκων της Σύρου και όχι μόνο!(Π.Λ.)
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα "Ο ΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου